Play harder

Braid ― Fejlábak és vérnyulak visszafelé

Van-e olyan játék, amelyet nem lehet bemutatni sem szóban, sem képekben? Hülye kérdés; mert ha feltesszük egy játékkal kapcsolatban, akkor nyilvánvalóan annyi a válasz; igen, ez az! A probléma ott kezdődik, hogy a Braid esetében egyáltalán nem túlzás a leírhatatlanságot emlegetni ― ezt lentebb még megpróbálom kifejteni.

headleg comesKezdjük inkább az alkotóval. Jonathan Blow gamer újságíró (Game Developer Magazine, Inner Product rovat), a fejlesztői konferencia (Game Developers Conference) kísérleti szekciójának házigazdája, mindemellett ismert szereplő a független játékok színterén. Személye már csak azért is szimpatikus számomra, mert etikátlannak tartja a WoWot, annak „szenvedésért jutalom” alapelve miatt. (Persze, wikiztem, de ez a cikk úgysem róla szól.) Na, meg azzal is szimpatikussá vált, hogy összerakta a Braidet.

Ha már feladványos (puzzle) játékról van szó, rakjuk össze fejben a következőket: A viszonylag rövid játék nagyjából egy év alatt készült el, még egy évig tartott, mire hozzáillesztették a grafikát (artwork: David Hellman, webképregény-rajzoló [http://www.alessonislearned.com/]), és Jonathan az általa elképzelt hangulathoz vásárolt meg nyolc felvételt a Magnatune független zenei kiadótól (http://magnatune.com/).

Mindezek eredményeképpen a játék nyert egy rakás független díjat. Adalék, de (ugyancsak wiki:) Jonathan azért vonta vissza a játék nevezését az egyik fesztiválról, mert ott hatodik helyet kapott egy flash játék, amely az 1999-es columbine-i iskolai lövöldözést dolgozta fel a fegyveresek szempontjából. Lenne még itt sok minden pusztán a wikiről szemezgetve, de úgy vélem, bevezetőnek ennyi is elegendő. Ideje rátérni a személyes tapasztalatokra.

the blood bunnyA vége az lenne, hogy meg , és hogyaza, nameg azta vazze, de mivel nem akarom ide kifuttatni az ismertetőt, így ezekkel a kreált töltelékszavakkal gyorsan letudtam az ajnározós részt. Amúgy a játék gyökerei valahová a Super Mario idejére vezetnek vissza, nekem legalábbis az ugrott be, mint az első végigvitt platformjáték az életemben. Oké, ráadásul konzolos is, de most már mindegy.

Akárcsak Mario, a Braid főszerepében megismert Tim is a Hercegnőt akarja megmenteni, sőt, még aranyos sárkánykával is találkozik egy-egy pályasorozat végén ― ámbár ezek a sárkánykák nem kinyírni akarják, hanem értetlenül néznek és közlik, hogy színét sem látták a Hercegnőnek. Közben Tim története is kibontakozik előttünk; a játék egy párkapcsolat stádiumaival azonosítja a pályasorozatokat. Menet közben mindenhol „fejlábakat” kell lecsapni, olyan kis szörnyikéket, amelyeknek csak feje meg lába van, mint annak idején a gombáknak a Marióban (merthogy egy gombának is csak feje meg lába van ― és még mondják, hogy nem lehet tanulni a játékokból!).

finished puzzleKedves Olvasó! Ugye, eddig még nem igazán érezted, hogy mi olyan jajdenagyon egyedi ebben a játékban? Nah, ez az, ami leírhatatlan. Furcsán hangozhat, de valóban egy Super Mario stílusú, ugrálós platformjátékról van szó, amelynek legegyedibb jellegzetessége az időkezelés. Nem, nem a sztori kezeli az időt, hanem a játékos. Nem, nem úgy, mint a Prince of Persia: The Sands of Time-ban; hanem bárhol, bármikor, többféle sebességben, előre és hátra, következményekkel, és nem hat mindenre/mindenkire. Sőt, az egyik pályasorozatnál azzal kell trükközni, hogy egy varázsgyűrűt eldobva annak környezetében minden belassul.

Akár magyarázzuk, akár nem, ez bizony mindenképpen bonyolult. Ezért nem is magyarázom, csak leírok néhány jellegzetes példát. Stílszerűen; kezdjük a halállal! Alapból halhatatlan vagy, hiszen bármikor, ha a kis öltönyös Tim megpusztulna, a játék automatikusan pauzál és közli, hogy nyomd meg a SHIFT-et. Lehetőleg tartsd is nyomva, mert az visszapörgeti az időt (ilyenkor a zenét is visszafelé játssza, haha, jó poén volt, köszönjük Jonathan). Akár a pálya elejéig is. Ráadásul az irányítás miatt amúgy is kéznél lévő fel-le nyilakkal megváltoztathatod az idő vissza- vagy épp előreforgatásának sebességét (csak az aktuális jelenig forgathatsz előre a visszaforgatásból… hagyjuk!).

another blood bunnyPersze, nem kell minden halálesetnél visszamenni a pálya elejére, elég csak az utolsó egy-két másodpercet lepörgetni, hogy lásd, hol rontottad el. Azután javíthatsz. Egy kicsit rövidebbet ugrasz, átugrod vagy kinyírod az ellent (a fejére kell ugrani, mint a Marióban), avagy más irányba indulsz el ― a lényeg az, hogy folytasd.

No meg, ott vannak a túl magasan lévő platformok is. Egy „egyszerű” trükk: A platform előtt ráugrasz egy fejlábra, ami (ismét egy Mario-effekt) egy kissé megdob felfelé. Ha nem sikerült felkerülni a magas platformra, akkor visszapörgeted az időt addig a pillanatig, ahol már elkezdtél ráugrani a fejlábra, így tuti eltalálod, és amikor megdob, irányíthatod a kis Timet másfelé, mint az előbb. De az is megoldható a visszapörgetéssel, hogy kétszer vagy többször ugorj rá ugyanarra a fejlábra.

Sőt, van olyan magas platform, amelyet csak úgy érhetsz el, hogy az adott pályán egyébként is visszafelé haladó fejlábat lekövetve végig a fején ugrálsz. Nem érthető? Pedig logikus: Az említett pályán a fejláb visszafelé halad az időben, miközben te előre, így ha a fejére ugrasz, akkor nem fog megpusztulni, hiszen ahhoz neki is előre kellene haladnia az időben (persze, amikor visszapörgeted az időd, a fejláb előre fog haladni). Ily módon minden ugrással egyre feljebb jutsz a magas platform felé, hiszen a fejláb valahonnan onnan esett le, mielőtt elkezdett visszafelé haladni az időben… Érthető már? Nem? Akkor játssz vele!!!

more headlegsEzután a meghalós-ugrálós bemelegítés után következnek azok a pályák, amelyeken egyes pályaelemeket vagy ellenfeleket (a nagy, szörnyeteg bossokon kívül csak fejlábak és vérnyulak jönnek szembe ― ez utóbbi szemét módon virágnak álcázza magát, amíg a közelébe nem érsz, ismét köszönjük a poént, Jonathan) nem befolyásolhatsz az időmanipuláló képességeiddel.

A legegyszerűbb példák egyikét említve: ott van a „két ajtó – egy kulcs” tipikus esete, ahol például az egyik ajtó nem befolyásolható. Így aztán fogod magad, kinyitod a nem befolyásolható ajtót (ezzel elhasználtad a kulcsot), visszapörgetsz (ezzel visszakapod a kulcsot, hiszen visszatérsz az ajtó kinyitása előtti másodpercekbe), de mivel az ajtó nem befolyásolható, így az nyitva marad, és mehetsz a kulccsal a mögötte lévőhöz. Ez a feladvány többféle kombinációban is előfordul; érdemes elgondolkodni például azon az eseten, ha a második ajtó nem befolyásolható (magyarán; ha visszapörgeted az időt, akkor az első ajtó újra bezáródik).

Na meg, ott vannak azok a mozgó platformok, amelyek szintén nem befolyásolhatóak, így ha a befolyásolható mozgó platformon állva megállítod az időt, akkor a nem befolyásolható mozgó platformok egyre közelebb kerülnek hozzád, miközben a befolyásolható mozgó platform meg sem mozdul alattad. Valamiért úgy érzem, hogy még mindig csak egyre bonyolultabb lesz az egész.

under the starsPedig még csak most jön a java. Hogy ne legyen unalmas a játék, Jonathan barátunk úgy gondolta, ideje kitalálni egy újabb trükköt. Így az egyik pályasorozatnál felnyílik kissé a harmadik szem, és meglátjuk a dolgok és önmagunk időbe vetett árnyékát. Már maga a gondolat is húzós, hát még ha hozzáteszem, hogy mivel képes vagy befolyásolni az időt, természetesen az időbe vetett árnyékod is képes cselekedni. Például megállíthat egy leereszkedő falat egy kapcsolóval, amíg odaérsz és átszaladsz alatta. Persze, ez nem ilyen egyszerű; előbb odaállsz a leereszkedő falhoz, azután elszaladsz a kapcsolóhoz és megállítod vele, majd visszapörgeted az időt, hogy ismét a fal elé kerülj, mire az árnyékod végigcsinálja ugyanazt, amit te az imént, tehát a kapcsolóval megállítja a falat… és te szépen átsétálhatsz alatta, hiszen nem kellett elmenned a kapcsolóig, így nem veszítettél annyi időt, amely alatt a fal túlságosan leereszkedhetett volna, pedig mégis elmentél a kapcsolóig, de ez nem történt meg, hiszen visszapörgetted az időt, ami után az árnyékod mégis elment oda… Egyszerű, mint a dunakavics! Ja, mégsem! Bocs.

Azután következik a fentebb már említett időlassítós gyűrű. Lehet vele ilyen trükköket tolni, hogy lerakod egy mozgatható platformon lévő kulcs mellé, amely alatt tűzgödör parázslik a mélyben, azután egy kapcsolóval elmozdítod a platformot, és a gyűrű a kulccsal együtt lezuhan. De olyan lassan hullanak lefelé, hogy bármelyik falevél megirigyelné, így aztán kényelmesen visszaballaghatsz a cuccért és egy ugrással mindkét tárgyat (gyűrű és kulcs) megszerezheted, mielőtt beleesnének a tűzgödörbe. Nem sikerült jól az ugrás? Pörgesd vissza! De ezt már tudod.

Getta KeyNem esett szó azokról a pályákról, ahol minden ellenfél aszerint mozog előre vagy hátra az időben, hogy te éppen jobbra vagy balra haladsz a pályán. Alapvetően minden feladat megoldható, de a legeslegutolsó pályán idegrohamot kaptam és töröltem az egészet. Inkább megnéztem a video-végigjátszást. Pedig sajnálom, hogy nem volt türelmem kísérletezgetni vele, mert ez is sajátos.

Ezen az utolsó pályán úgy tűnik, mintha normálisan előre haladnál az időben, pedig valójában a történet kezdetét játszod le visszafelé. Persze, rögtön az első pillanatban feltűnhet, hogy a kijárat egy kulcsos ajtó mögött található. Persze, a kulcs a pálya másik végén van, ami valójában a történet első pillanatát jelenti… Tehát végigtolod a történet elejét visszafelé, azután visszapörgetsz a pálya legelejére és így megnézheted a sztori kezdetét, azaz a Hercegnő elrablását normál időzítésben, csakhogy ekkor már kezedben a kulcs, és amikor visszatérsz a pálya elejére (egy visszafelé végigjátszás és egy visszapörgetett végignézés után), kinyithatod az ajtót és kimehetsz.

Mielőtt minden apró elakadásnál rákattannál a walkthrough-ra, jusson eszedbe a játék alapszabálya: bár első látásra ez egy ügyességi platformjátéknak látszik, az egész koncepciót át- meg átszövi az idő fogalma. Így nem meglepő, hogy a pontosság fontosabb az ügyességnél.

Garcius—

boxCím: Braid
Kiadó: Number None, Microsoft Game Studios
Fejlesztő: Number None, Hothead Games
Honlap: http://braid-game.com/
Stílus: platformer, puzzle

Ami tetszett:
zseniális ötletek
művészi grafika
hangulatos zene
trükkös, de kockaság nélkül is megoldható feladatok

Ami kevésbé tetszett:
rövid
nagyon nehéz utolsó pálya (nekem ez levont az élvezeti értékből)

5_45

No comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. viagra boner - viagra boner Braid ― Fejlábak és vérnyulak visszafelé | GameDroid
  2. best place buy viagra online - best place buy viagra online Braid ― Fejlábak és vérnyulak visszafelé | GameDroid
  3. generic viagra without subscription walmart - generic viagra without subscription walmart Braid ― Fejlábak és vérnyulak visszafelé | GameDroid
  4. Keto diet - Keto diet Braid ― Fejlábak és vérnyulak visszafelé | GameDroid
  5. keto spaghetti squash - keto spaghetti squash Braid ― Fejlábak és vérnyulak visszafelé | GameDroid

Leave a Reply