Play harder

Champions Online: Free for All ― magányos hősök klubja

Valaha, még a játék megjelenése után egy ingyenes hétvégén kipróbáltam a fizetős változatot, de az már nem aktuális. A Cryptic Studios (tőlük van a Star Trek MMO is) újraindította az egész hősködést egy részben ingyenes, mikrotranzakciós változatban, Free for All alcímmel..

Alien mother shipAmit alapvetően érdemes tudni a játékról, az röviden összefoglalható: a rendszer és a világkép a Champions szuperhősös szerepjátékon alapul, és a mikrotranzakciós rendszer nem csökkenti az élvezeti értéket.

Természetesen, ha fizetsz a játékért, értelemszerűen sokkal több lehetőséget kapsz, de ez nem jelenti azt, hogy erősebb is leszel a megvett opciókkal. Például teljesen személyre szabhatod hősöd képességeit és külsejét, míg az ingyenjátékosok csak megadott irányvonalak mentén fejleszthetik karaktereik képességeit. Azonban, mivel a képességek között csak a stílus és a mellékhatások (kábulat, mérgezés, fagyasztás, stb.) tesznek különbséget, a fizetős játékosok sem kapnak jobbat, mint az ingyenesek, csak jóval több lehetőségből válogathatnak.

Ha már szóba került a stílus… Mivel foghatja meg leginkább egy szuperhősös MMO azokat a játékosokat, akik nem ismerik az eredeti szerepjátékot? Természetesen a stílussal.

Itt nem állnak rendelkezésre a Marvel vagy a DC milliók által ismert képregénykarakterei, hogy egyedivé tegyék a világképet. A játékmenet ugyanaz, amit az MMO-k és a szuperhősös játékok mindig is kínáltak: elvered a népet és elveszed a jutalmat. A grafika minőségi, de manapság ez már alapvető. Mi marad hát, ha nem a stílus?

City02Márpedig a játék stílusos, vagy akár azt is írhatnám, hogy tobzódik a stíluselemekben. Annyira, hogy néhol értelmezni sem tudom azt a bőséget, amelyet a készítők kínálnak.

Van ugyanis egy karakterem, amelynek külsejét egyénivé tehettem a karakterkészítés során, és nem nagyon akarok változtatni rajta. Na jó, nemrég ráadtam egy köpenyt, de egyelőre még nem szoktam hozzá a látványhoz, és nem biztos, hogy meg is tartom. Szóval van egy egyéni kari, akinek akkor sem venném meg a C-Store kínálatában fellelhető öltözékek 99 százalékát, ha esetleg megtehetném. Talán egyéb cuccokat szívesebben megvennék, de nem érzem a hiányukat. Az egyetlen szükséges dolog a két övhely (Inventory Slot) volt, amit bónuszpontokból vettem.

Amiért mégis érdemes lehet fizetni, az a teljes egyéniség. Ingyenjátékosként csak nagyjából a lehetőségek kétharmada áll rendelkezésedre, legyen szó akár a karakterkészítésről, akár az elvégezhető küldetésekről. Az ingyenes karakterek csak az első lépésként választott archetípus fejlődési vonalát járhatják végig, amelyben alig egy-két választható képességet találsz. Ezzel szemben a fizetős oldalon nem szükséges „archetipikusan” fejlődnöd; a képességeket összeválogathatod a nagy összesből.

CanadaEzekkel aztán irthatod a slambucfejű idegeneket, a Nyugati Oldal különféle bandáit, a fura békaembereket, a humanoid robotokat, a Kanadában fészkelő terroristákat, az enyhén sugárzó népeket a Mojave-sivatagban, a különféle elhivatottságú katonákat, és még sok más ellenfelet.

Merthogy ellenfélből akad bőven, és ez nem is meglepő, ha belegondolunk, hogy egy olyan világban történik mindez, ahol folyót lehet rekeszteni az utcán villámgyorsan rohangáló vagy az égen szárnyaló szuperekkel. Kellenek is, hiszen nincs itt Superman, hogy egyedül bedarálja a bogárszerű földönkívülieket, akik a tutorialban százával rohangálnak a városközpontban és molesztálják a helyi polgárokat.

Vagy nincs ott a sivatagban, hogy lenyomja az atomkatasztrófát okozó gonoszokat, akiknek némelyike csak 1000 Gray sugárzásban érzi jól magát. Ha őket elintézted, akkor még vár rád a környéken néhány ellenséges katonai bázis, egy robotokkal telerakott vadnyugati vidámpark (a terroristák átprogramozták őket, hogy támadják meg az embereket), egy szellemváros és a termetes, négykarú humanoid Grondok, akik afféle helyi őslakosnak számítanak. Jah, és a sivatagban van az Erőd is, amely a szuperbűnözők egyik legbiztonságosabb börtöneként ismert, és bár még nem jött ki senki, bent már kitört valami lázadásféle.

Da bombSorolhatnám még. Nyilvánvaló, hogy a játék alkotóinak rendelkezésére állt az idén harminc éve létező Champions szerepjáték az egész világképével és a három évtized alatt kitalált szervezetek, bandák, fajok és egyedi szörnyetegek sokaságával együtt. És persze mindazon kalandokkal együtt, amelyek ebben a világképben játszódnak.

Az ugyanazon területen, sokszor ugyanazon megbízótól kapott feladatok szinte mindig kapcsolódnak egymáshoz, így alkotnak kalandokat, melyeknek a végén vár rád egy kisebb vagy nagyobb főellenség. Valahol az egész globális problémakör mögött Doctor Destroyer és csatlósai állnak. Ez utóbbiakat szépen sorban le is nyomod békába, és végül a fődoki is felbukkan majd valamikor.

Mindehhez a központi terepet Millennium City szolgáltatja, amely városban ugyanúgy megtalálsz mindent, mint magában a játékban: lepusztult kikötő, bandákkal telezsúfolt gettó, kínai negyed és futurisztikus városközpont (City Center) áll a számodra mindig is központi helynek számító, steampunk Reneszánsz Központ (Renaissance Center) körül, ahol a város legmagasabb épületei állnak. Mivel repülni is lehet, a magasság nem akadály — sejtelmem sincs, milyen magasra enged fel a játék, ugyanis a Reneszánsz központ némelyik épületének tetejéről a város már ködbe-homályba burkolózik, és nem volt kedvem feljebb emelkedni.

Hazardous bossHogy szó essen a hibákról is, két dolgot emelnék ki. Az egyik az információk hiánya, főként a képességekkel kapcsolatban. Találtam egy olyan képességet, amely felfejlesztve területre, azon belül maximum három célpontra hat, de mivel kombós (Combo Power), ezt a változatát valahogy elő kell hívni. A leírásban csupán annyi szerepel, hogy aktiválódik, ha a feltételek teljesülnek, de azt már egyórás netes mélyfúrással sem sikerült kiderítenem, hogy mik lehetnek ezek a feltételek.

Emellett a játék leggyengébb pontja a közösségi érzés hiánya. Elméletileg azért játszik MMO-t az ember, hogy másokkal együtt keveredjen kalandokba, de itt valahogy sokkal inkább elmentünk egymás mellett, mint más játékokban. Beszélgetnek a játékosok, nagy nehezen még szerepjátékosokat is lehet találni, sőt, segítőkész figurákban sincs hiány, mégis, egy egész hónap alatt egyetlen egyszer hívtak partiba. Talán a jó szólózhatóság miatt, de inkább afféle magányos hősök klubja ez, mintsem szuperkalandorok kis csapatainak találkahelye.

Garcius—

champions online boxCím: Champions Online: Free for All
Kiadó: Perfect World
Fejlesztő: Cryptic Studios
Honlap: http://co.perfectworld.com/
Stílus: akció, szuperhős

Ami tetszett:
comic shaderrel kezelt grafika
igazán stílusos
szerepjáték-alapú
zökkenőmentes karakterfejlődés

Ami nem tetszett:
közösségi érzés hiánya
információk hiánya

5_45

No comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. generic sildenafil 100mg - generic sildenafil 100mg Champions Online: Free for All ― magányos hősök klubja | GameDroid
  2. FUP - Title [...] Here's the complete explanation of [...]

Leave a Reply