Play harder

Games and Gals ― játékos csajok

A cím alapján akár azt is hiheted, hogy itt most a „whores with game controllers” kategóriáról lesz szó, de még most szólok, hogy nem. Ugyanakkor a cím mégsem megtévesztő, hiszen a játékos csajokról szólnék néhány szót.

Bár a GD és a hasonló oldalak közönsége javarészben hímnemben emlegethető, akad rá bizonyíték bőven, hogy a játékok világa nem csak a fiúkat foghatja meg. Egykori társoldalunk, a Rejtett Uradalom CRPG-MMORPG sorozatában két játékról egy-egy hölgyemény írt cikket. Két nőnemű ismerősömmel egy MMOban barátkoztunk össze, és egy harmadikról levelezés közben derült ki, hogy a The Path elkapta, mint ékszíj a gyalogbékát. Na meg, félretéve a kicsinyesen személyes példákat, ne feledkezzünk meg a Bella Online-ról sem, amelyen többek közt hihetetlen végigjátszási listát talál az érdeklődő ― hihetetlen ahhoz mérten, hogy mégiscsak egy női oldalról van szó.

Egyébként szar ügy, de valami oknál fogva a játékkészítők eleve kizárják a nőket, mint lehetséges célközönséget, és akik nem, azok is elég hülyén viszonyulnak a témához. Sajnos külön figyelemre méltók az olyan esetek, amikor a lányoknak készült cuccok nem hemzsegnek a bogaraktól. Nem, nem Holly Hobbes és Eperke flash-alapú ugrálgatása és öltözködése a téma, hanem a komolyabb cuccok.

Az egyik közkedvelt széria, a Starstables-sorozat igényesen megalkotott lovas játékokat kínál fiatal lánykáknak. Gondoznod kell a lovadat, versenyekre jársz vele, kisebb feladatok elvégzésével segítesz az istállóhoz és vonzáskörzetéhez tartozó népeknek, mindezt kicsit GTA-stílusban és kellemes grafikával ― meg egy rakás buggal, ami előbb-utóbb a lányokat is megtaníthatja káromkodni.

Hasonlóan kedvelt a Pet Vet -sorozat, bár ezt meg láthatóan férfiagy ötölte ki. Olyan kemény építkezős-gazdasági stratégia elemeket tartalmaz, hogy első nekifutásra alig néhány óra játékidő alatt ellehetetlenítettem az egész afrikai állatkórházat. Arról nem is szólva, hogy magyarítás nuku, tehát kis hazánkban csak jó angolos szülők és állatorvosi nagyszótár segítségével játszható. Én, aki egyébként fordítok és néha angolul írok, csupán a leírások alapján tudtam valamennyire elmagyarázni kislányomnak, hogy tetű rágja a mongúz fülét.

Az idősebb korosztály viszont totálisan kimarad a számítógépes játékmarketingből, annyira, hogy külön szervezet alapult, amely ennek megváltoztatását tűzte ki célul. A 2005-ben alapult Women in Games International (WIGI) kifejezetten a nők játékiparbeli szerepeltetését próbálja elősegíteni. Játéktervező, menedzser, egyetemi professzor egyformán fellelhető a stábban, és nem csak a független színtérről ― például a szent célért küzd Karen Clark is, a BioWare projektmenedzsere. Öööö… játékot is mondjak? Dragon Age.

[Csak megjegyzem, hogy a WIGI-nél a „DLC” is érdekesebb jelentést kapott az általunk ismertnél (D=drinks, L=lectures, C=community).]

Nem kis káosz kavarog e téma körül. Azt szokták felhozni, hogy a lányokat nem annyira érdeklik a számítógépek, a programozás és a matek úgy általában. Könnyen kiderül, mekkora baromság ez, ha rákeresünk a statisztikára és kiderül, hogy a nők több mint ötven százaléka rendszeresen játszik ― ez a felmérés kifejezetten a társasági játékokra (social gaming) vonatkozott, de így is megcáfolja a számítógépundort, mint magyarázatot.

Mondhatnánk azt is, hogy a játékok java része férfi főszereplővel készült, így eleve kelt némi ellenkezést a nőkben, akik bár sokkal empatikusabbak a fiúknál, mégsem tudják mind beleélni magukat a macsó szerepébe, amiért nem fogjuk megutálni őket, mert hát ne is legyenek túl fickósak. Azonban ez is ostoba kifogás, hiszen nem csak tele vagyunk női főszereplőkkel (Resident Evil, Mirror’s Edge, Tomb Raider, Longest Journey, American McGee’s Alice), de ráadásul nem egy akció- vagy szerepjátékban eleve választhatsz női karaktert is. Ide példát sem írok, elég csak a karakterkészítős CRPG-kre gondolni úgy általában, illetve a Fable III-ra és a sztorivezetett játékok közül például a Mass Effectre.

Lányok! Nincs több kifogás! Tessék leülni a gép elé és játszani!

Garcius—

Leave a Reply