Play harder

Lord of the Rings Online ― Multiszóló

ridingHa fantasy MMO-ról beszélünk, nem mehetünk el szó nélkül a LotRO mellett. A Gyűrűk Ura világának online változata méltó a nagy elődhöz és névadóhoz, és bár a játékmenet nem túl egyedi, más hibát nem nagyon találunk benne.

Szeptember (2010.) óta ingyenes, ugyebár, ami miatt pár ezren abbahagyták és pár millióan elkezdték, szóval az átállás teljesen megalapozott húzásnak bizonyult. Lehet, örökké dúlni fog az f2p-pfp (free to play — pay for play) vita, itt ebbe nem szeretnék belemenni: a teljesen fizetős megoldásban ugyanúgy látok értelmet, mint a mikrotranzakciós modellben.

Inkább a játékról szólnék egy-két szót. Az amerikai kiadó, a Turbine (és Európában a Codemasters) a LotRO-ban is ugyanazt az elvet követi, mint a Dungeons and Dragons Online (DDO) esetében, tehát az ingyenjátékos olyan pontokat kaphat jutalomképpen, amelyekből megvásárolhatja a fizetős játékosoknak szánt javakat. Míg a DDO-ban ehhez újra meg újra teljesíteni kellett az egyes küldetéseket (az ilyen ismétlések miatt unom meg rendszeresen, pedig jó játék), addig a LotRO külön feladattípusként kezeli a rendszer e részét.

doing the workEzek a hősi tettek (Deed), amelyeknek száma véges ugyan, de mondjuk két karakternél (az ingyenes játék ennyit enged, fizetősen többet is indíthatsz) elegendő pontot (Turbine Points) biztosítanak ahhoz, hogy szerezz egy lovat, esetleg megszüntesd a pénzlimitet, vegyél néhány küldetéscsomagot (ezeket Középfölde tájai szerint csoportosították), stb. Ha a két karaktert úgy alkotod meg, hogy kiegészítsék egymást, akkor egyszer csak azon kapod magad, hogy a játék elindításakor nem tudod eldönteni, melyikkel folytasd a kalandozást. Kicsit előreszaladtam.

A feladatoknál tartottunk: a hősi tettek mellett lényegében zajlik egy epikus történet, amelynek szüneteiben foglalkozhatsz a mellékküldetésekkel, a hobbiddal, a szakmáiddal és a háborús eseményekkel. Hoppá, ez kicsit soknak tűnik így, egy levegővételre, és valóban sok is. Annyira, hogy a többi miatt rendszeresen elhanyagolom a fő sztorit.

A fő történet pedig zseniális. Fogalmam sem volt, miről szólhat ez, miután minden lehetséges médiumban csontig rágták a Gyűrűk Ura témát, de az alkotók találtak rá módot, hogy érdekes és epikus legyen, amellett — lévén a cél a minél hosszabb játékidő — elnyújtsák, mint a rétestésztát.

scaryLényegében arról van szó, hogy a Gyűrű Szövetségének küldetése nem lehetett volna sikeres, ha nincs az a kismillió másik kalandozó, akik a háttérben egyengették útjukat. E háttérmunkások egyike vagy te is a játékban, így nem csupán elvégzed mindazt a kisebb-nagyobb feladatot, amely különféleképpen megakadályozhatta volna a Szövetség előrehaladását, de ráadásul újra meg újra összefutsz magukkal a Nagy Kilencekkel is.

A Gyűrűk ura könyvekhez hasonlóan ez a fő történet is terjedelmes, számtalan elbeszéléssel és párbeszéddel tűzdelték tele, hogy folytonosságot kölcsönözzenek a látszólag különálló részleteknek. Ugyanez a bőséges leírás jellemzi a mellékesebb feladatokat, mindenhol személyes történetekbe botlunk vagy épp a legegyszerűbb problémáról is kiderül, hogy bonyolultabb, mint amilyennek elsőre tűnt.

Sőt, egy idő után már kicsit sok is az olvasnivaló. Mivel a feladatokhoz a játék egyértelmű irányjelzésekkel is szolgál, így nem kötelező mindent elolvasni, de a játékosok egy része szerint kifejezetten ezekben a kis történetekben rejlik az egész játék lényege. Nem foglalok állást egyik oldalon sem; mindenki találja meg a kedvére való stílust!

dwarf smithyA kedvünkre való karakter már kicsit problémásabb, hiszen alapvetően harcra lett kihegyezve mindegyikük, így nem sok mágiahasználót találunk (szám szerint kettőt, amiből az egyik fizetős) a többféle harcos mellett. Azonban harci téren a választék kiszolgálja az alapvető igényeket, van itt harcos két fegyverrel, nehéz vértezetben, kísérővel, ahogy tetszik.

Miután a tutorial során a Kilencek valamelyikének vezetésével kiismerted az alapokat, a játék hamar magával ragad. A grandiózus műhöz méltón grandiózus tájakon járhatsz, amelyek mindegyike saját hangulattal bír. A mocsár felett lebegő makacs köd ugyanúgy beégeti magát elmédbe és retinádba, mint az ősi törpe város, a temetődombok, vagy épp, ha már itt tartunk, az Öregerdő, melynek mélyén ott áll a Vén Fűzfa, és ott jár-kel Bombadil Toma mindig vidáman nótázva…

Az Öregerdőről muszáj megjegyezni, hogy hatalmas baki volt kihagyni a filmekből. A könyvben is a kedvenceim közé tartozott, a játékban pedig elképesztő hangulata van, lenyűgöző és — ha elég mélyre merészkedsz — félelmetes is egyben. Természetesen, ahogy a többinek, úgy az Öregerdőben játszódó kalandoknak is megvan a maguk kis története, mint például a legenda az entek nyolc feleségéről, akik különleges virágokká változtak.

Így a végén meg kell említenem, miért nem kap 5-öst a játék. Mint azt a bevezetőben is írtam, a játékmenet nem túl egyedi, kicsit a WoWra hasonlít, de ez ne riasszon el senkit. Nem tudom, most hogy van ez, de régen nagyon zavaró volt, hogy a kezdőterületeken hemzsegtek az ingyenesség miatt átpártolt WoWosok, akik folyton összehasonlítgatták a két játékot, sokszor mélyebb tapasztalat nélkül néhány óra játék után határozottan kijelentve, hogy ez vagy az jobb.

me and my bearSimán érdemtelen foglalkozni velük. Ne figyelj oda, és jól eljátszogathatsz magadban vagy csapatban is. Merthogy a LotRO kiválóan „szólózható”, ha szabad ezt a csúnya szót használni, ugyanakkor tele van segítőkész játékosokkal. Mivel nagyon kevés az instance, előfordult, hogy egy csapatra javasolt küldetésnél besegítettem kicsit az épp ott lévő kalandozóknak, akik rögtön viszonozták is ezt. Csak ezután szólaltunk meg, kölcsönösen megköszöntük egymásnak a segítséget és elköszöntünk egymástól, mindenki ment a maga útjára.

A tájak hangulata, a kalandok háttere, a spontán kialakuló csapatok és a komolyabb szövetségek (így nevezik a partit), a lovaglás szinte kényszerű volta (hatalmas területeket járhatsz be) és a karakterrel együtt fejlődő képességek, az érzékelhető gondossággal szervezett és kivitelezett ünnepek együtt olyan egyveleget alkotnak, amely könnyen függővé tehet.

Ez a játék pedig jó.

Garcius—

dobozCím: Lord of the Rings Online
Kiadó: Turbine
Fejlesztő: Turbine
Honlap: http://www.lotro.com/en
Stílus: MMO, RPG, kaland, akció

Ami tetszett:
Középfölde
sztorik
küldetések

Ami nem tetszett:
nagyjából WoWos játékmenet

5_45

No comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. naltrexone hcl - naltrexone hcl Lord of the Rings Online ― Multiszóló | GameDroid

Leave a Reply