Play harder

Flipperezzünk – Future Pinball

01Miért nem költök flipperjátékra? Nagyon egyszerű; emulátorokat használok, s mióta a PC világában feltűnt két teljesen ingyenes asztalkészítő program, amely egyben emulátor is, tényleg semmi értelme pénzt kidobni bolti flipperekért. Bár valójában nem vagyok egy nagy flipperjátékos, ami a valós asztalokat illeti, a digitális számítógépes asztaloktól viszont volt olyan időszak, hogy teljesen becsavarodtam, s még élveztem is. Kezdjük az elején!

Anno a 90-es évek elején volt egy neves fejlesztőcég, a Digital Illusions, amely Amigára, majd később PC-re is adott ki ma már legendás flipperjátékokat. 3D híján akkor be kellett érnünk a gördülős sík asztalokkal, de ez akkoriban egyáltalán nem volt zavaró. A Digital Illusions Pinball Dreams 1 (a 2 rossz volt), Pinball Fantasies majd az utolsó játékukban, a Pinball Illusionsben szereplő asztalaik egyenként mind profi, élvezetes és hangulatos flipperek voltak, saját sztorikkal, kombókkal, designnal, egyszóval non plus ultra asztalok voltak. Összeültünk páran a haverokkal, testvérekkel, és felváltva próbáltuk megdönteni egymás rekordját, majd idővel megszerezni a champion címet. A végére már szinte minden kombót fejből vágtunk, az asztalokat pedig úgy ismertük, mint a saját tenyerünket. Aztán véget ért a DOS kora, én pedig lassan eltávolodtam a flipperektől. Mígnem durván három éve eszembe nem jutott a jó öreg Fantasies egyik kísértetes asztala, a Stone & Bones. Akkoriban tűvé tettem a netet egy modern átiratért, de nem találtam semmit, csak a DosBox változatot, majd később ismét elkapott a hangulat, és nekiestem a Google-nak. Így találtam rá a Future Pinballs emulátorra. Nagy örömömre a letölthető asztalok között ott figyelt jó pár klasszikus Digital Illusions asztal is.

02Egy bizonyos Christopher Leathley hivatásos programozó áll a projekt mögött. A retro játékok nagy rajongójaként már több amiga/dos játékkal és emulátorral is előállt, mígnem a flipperek mellett tette le a voksát, és megalkotta a Windows platformokon futó Open GL alapú flipperkészítő programját, a Future Pinballt. Az FP ennél jóval több, hiszen a programmal készített asztalok mind játszhatóak, és hatalmas közösségi oldalak alakultak meg, ahol programozók, villamosmérnökök gyártják sorozatban a flippereket. Nekünk semmit nem kell tennünk, csak ellátogatni a http://www.futurepinball.com/ címre, letölteni a szoftvert, és jöhet az asztalvadászat. Mivel több száz asztal közül választhatunk, így akadnak köztük kevésbé profi, elnagyolt és csúnya asztalok is, melyek rosszabb esetben játszhatatlanok is lehetnek. Ezért szeretnék kezdésnek javasolni néhány kihagyhatatlan asztalt, ezzel megkönnyítve számotokra a válogatást. A fejezet végén pedig részletesen ismertetem a Future Pinball belövését.

Barátaim a DOS-ban! Kezdjük rögtön a Digital Illusions legendás Fantasies és Dreams asztalaival, melyeket ezúttal végre tökéletes 3D-ben csodálhatunk meg és játszhatunk végig. Itt van rögtön a személyes örök kedvencem, a kísértetes designnal és hangulattal rendelkező Stones & Bones. Nem tudom miért, de vonzódok ezekhez a szellemes, kísértetes és szörnyes asztalokhoz. A Stones & Bones nem egy túlbonyolított flipper, könnyen áttekinthető, mégsem üres, sőt, változatos játékmenettel bír, ha elég ügyesek vagyunk. Az asztal alapját az üveglapra festett szörnyek és kísértetek képezik, melyeket egyenként kell felvillantanunk. Ezeket a Stones and Bones betűket jelképező célok kilövésével érhetjük el. Ha minden szörnyet kiraktunk, akkor már csak a középen ácsorgó kaszás van hátra. Bevallom őszintén, életemben egyszer sikerült kiraknom öt induló labdával a kaszást. Mint minden valamirevaló flipperben, a szorzók itt is állíthatók, a kick back itt is kijátszható, a rámpákra lövésekkel jó kis kombók hozhatók elő, vár ránk multiball, jackpot, szóval minden ami egy pörgős flipperhez kell. Véleményem szerint a Digital Illusions egyik legjobb és leghangulatosabb asztala.

03Ha már a kísértetes asztaloknál tartunk, akkor érdemes elővennünk az eredetileg korábban megjelent Nightmare asztalt is, amely anno a Pinball Dreamsben szerepelt. Bár lényegesen primitívebb asztal, mint az utód Stones & Bones, hasonlóan felpörgethető és élvezetes. Ezen a két asztalon kívül több Digital Illusions flipper is elérhető, személyes kedvenceim még a Partyland, amely egy vidámparkban játszódik, s a vadnyugati vasút fénykorát megidéző Steel Wheels. Ezek a felsorolt asztalok kezdésnek nagyon jók, olykor szemetek ugyan — bár melyik flipper nem tud az lenni —, de korántsem áttekinthetetlen és nehéz asztalok.

Ha összetettebb és komolyabb, a valós asztalokhoz közelebb álló produktumokat kerestek, akkor kapásból a Blindmankind asztalaira hívnám fel a figyelmeteket. Na ezek a srácok nem gatyáznak. Nem készítenek remake flippereket, hanem teljesen saját kútfőből dolgoznak, és csodálom, hogy valamelyik neves flippergyártó, mondjuk a Williams még nem vetette rá magát ezekre a gyöngyszemekre.

Sokáig mondogattam magamban, hogy egy jó flipperhez kettőnél több ütő fölösleges. Ez az állításom hamar megdőlt, mikor nekiestem a Blindmankind asztaloknak, amelyek alapból négy ütővel rendelkeznek. Kezdjük a Road Girls Revisited asztallal. Ez a flipper olyan nagyágyúkat söpört le a személyes dobogómról, mint Gottlieb Cue Ball Wizard vagy a Bally Attack from Mars létező asztalait. A Road Girlsben egy tipikus amerikai országúti buliban lesz részünk, dübörög a country, cuppognak és kéjesen nyögnek a csajok a hátsó ülésen, üldöz a rendőrség, szóval a hangulatbomba már az első golyónál nagyot szól!

04A sztori értelmében egy házibuliba sietünk a Love Truck névre keresztelt furgonunkkal, és megígértük a srácoknak, hogy útközben felszedünk pár bigét. A szokásos dominócélos buli, kilőjük a Love és a Truck feliratú célokat, így feloldhatjuk lukat, ahová ha belőjük a golyót, máris egy csajt felszedtünk a járgányba ezáltal növelve a bonuszt, és haladunk előre a játékban. A csajokon kívül kocsink sebességét is növelhetjük, a megfelelő kombókkal és dominócélok ledöntésével kijátszhatjuk a multiballt, de küldetéseket is vehetünk fel. Az egyik ilyen küldetés, mikor át kell törnünk a rendőrségi barikádokon. Ez esetben az asztalból felbukkanó dominócélokat kell leküldenünk a pályáról, és ha mind megvan, növelhetjük a körözési díjat a fejünkön. Ez egy tökéletesen felépített asztal, és még messze vagyok a teljes kijátszásától. A zenétől sem kell megijedni, mert úgy vettem észre, hogy az igényesebb country rock számokat válogatták be a fejlesztők, összesen nyolc darabot.

A Blindmankind ezen kívül még két asztalt készített el, de engem a Road Girls flipperen kívül csak egy fogott meg. Aki sötétebb, komor, már-már démoni asztalra vágyik, feltétlenül töltse le a Three Angels flippert. Ebben a játékban az emberiség a végóráit éli, hiszen megnyíltak a pokol kapui, mindenki retteg vagy már félholt, és csak a három kerub (harcos angyal) mentheti meg a Földet a pusztulástól. Ez a három angyal egy-egy golyó, vagy ha úgy tetszik mi vagyunk! (Ááá, mekkora buli már flipperekről írni!) Ez már egy elég nehéz asztal, mert pici a játéktér és sok a célpont. Tucatnyi küldetés vehető fel, és minden megvan benne, ami egy modern flipperben meg kell, hogy legyen. A kilövés érdekessége, hogy a skill shotot ezúttal nem egy jól időzített rámpára lövéssel érhetjük el, se nem a megfelelő alagútba lövéssel, stb. A kilövés előtt, a vályúban négy egymás után elhelyezett „gödör” van, amelyekből egyet kijelöl nekünk a gép, és ebbe kell belőnünk a labdát a kilövés erejének szabályozásával. Nem egyszerű feladat, de bele lehet jönni. A játékban a pokol kapuinak őreit kell elintéznünk, démoncsapdákat aktiválunk, lelkeket gyűjtünk be és áldozunk fel, szóval minden adott egy horrorisztikus kalandhoz. Bármily hihetetlenül hangzik, de ebből az asztalból tényleg sugárzik a gonoszság. A nyomasztó pokoli környezetet tökéletesen alátámasztja a zene, a hangeffektek, a kijelzőn megjelenő animációk és a beszédhangok. Már maga ahogy a flipperasztal életre kel, az megéri a letöltést.

05Most pedig lazítsunk egy picit. Egy jó kaja gyakran csodákra képes, még a démonokat is elfeledteti velünk. A Polygames FP asztala, a Lunch Takeout nem mindennapi játékot kínál. Ez is simán megérdemelne egy valós asztalt. Sajnos nagyon nem nyúztam ezt a flippert, mert már annyi speciális effekttel volt megáldva, hogy néha egy-egy pillanatra beszaggatott tőle a gépem, ez pedig egy flippernél egyenlő a halállal. A Lunch Taekoutban, mint neve is utal rá, kaját kell kihordanunk, vendégeket ellátnunk, és általában véve a gyorséttermekkel kapcsolatos teendőket veszi sorra. Egyedülálló, látványos és igényes elemekkel díszítették az asztalt, van itt shake pohár, melyet fel lehet tölteni, felépíthető szendvics és még sorolhatnám. Akinek stabilabb gépe van, ne habozzon. (A cikk 2009-es — Garcius) A Lunch Takout nagy eséllyel pályázhat a legjobb Future Pinball asztalok dobogós helyére. Bár bevallom, nekem a tömény USA-ból elég volt a Road Girls.

Ha ellátogattok a Future Pinball letöltő oldalára, szinte biztos hogy belefuttok majd néhány Sphere asztalba. A Sphere asztalokról tudni kell, hogy elég elvont és egyedi asztalok. A designért egy ember felelős, és már évek óta készít FP asztalokat. A Sphere csapat büszkén hirdeti, hogy ők Music Pinball gépeket készítenek. Mit jelent ez? Leginkább azt, hogy az összes asztaluknak hangulatos, atmoszferikus zenéje van, és mindehhez gyönyörű üvegtáblák párosulnak. Tény, hogy a Sphere asztalok nagyon szépek és hangulatosak, de mindegyikre hamar ráuntam. Nincs konkrét sztori, látványos kombózás, szóval a játékmenet tekintetében elég retro érzése van az embernek, amikor elkezd egy Sphere-flippert. Mindettől függetlenül megérnek egy pillantást, mert gyönyörű a kivitelezés. Javaslom a Retroactive és a Suburbs 2100 asztalokat. A többi felejthető.

06Végezetül DzsungelCsirke barátomat szeretném meglepni egy neki szánt asztallal. A GameDroid egykori zombifelelőse, ha netán elfáradna egy Left 4 Dead vagy Killing Floor, esetleg Resident Evil 5 lövöldözés után, javaslom hívja ki párbajra az Éhes Hullát. A The Hungry Dead alapból egy poénasztal, és oldschool, de pörgős játékmenetet ígér.

Ha letöltöttétek az asztalokat és feltelepítettétek a Future Pinballt, nincs más dolgotok, mint a Future Pinball\Tables mappába kicsomagolni a letöltött asztalokat. Javaslok minden asztalt külön könyvtárba tenni, hogy még véletlenül se legyenek felülírások. A Future Pinballt ha behívjuk, a szokásos Windows felületet kapjuk. Itt nyissuk meg az asztalt, majd kattintsunk a „Play Table” ikonra, s már mehet is a játék. Magában a programban mindent testre szabhatunk a „Preferences” menüben. A Future Pinball modern grafikával rendelkezik, így játék előtt érdemes átfutnunk a grafikai beállításokat. Egy-egy asztalt több nézetből is játszhatunk, ezeket a funkcióbillentyűkkel állíthatjuk. Elég extrém, de akár a labdát is követhetjük. Ennek persze nem sok értelme van, csupán látványos. Aki pedig szeretne saját asztalt építeni, annak sincs semmi akadálya, persze nem árt programozónak vagy villamosmérnöknek lenni!

07A valós flipperasztalok rajongói most lehet, így a cikk végén összeráncolták a szemöldöküket, teljesen jogosan, hiszen az ismertetőben egyetlen egy valós flipperátirat sem szerepel. Ami azt illeti, ez sajnos hátránya az FP közösségnek, mert tényleg nem sok remake született, és ami ki is került, azok többnyire a hetvenes évekből származnak. Ez viszont ne vessen vissza senkit sem, a fentebb felsorolt asztalok kellemes kikapcsolódást nyújthatnak a koca, de akár a gyakorlott flippereseknek is. Aki pedig valódi asztalok PC portolására vágyik, azoknak ott a… de erről majd egy másik ismertetőben. Most irány a Future Pinball főhadiszállás!

Somesz—

No comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. modern bathroom decorating ideas - modern bathroom decorating ideas modern bathroom decorating ideas is very well written information. It will be helpful to everyone who…
  2. download film terbaru subtitle indonesia - download film terbaru subtitle indonesia on download film terbaru subtitle indonesia I'm having a strange problem I cannot make my…
  3. download film terbaru - download film terbaru Thanks a ton for blogging this, it was very helpful and told a ton Thanks a ton…
  4. generic ventolin inhalers for sale - generic ventolin inhalers for sale Flipperezzünk – Future Pinball | GameDroid
  5. Google - Google Just beneath, are quite a few totally not related sites to ours, nonetheless, they may be certainly really worth…

Leave a Reply