Play harder

Zombie Driver – Sikamlós kocsikázás

ZombieDriver 2010-03-21 22-48-43-07Szinte biztos, hogy nem alszunk el a volánnál, ha zombierdőn kell átszáguldanunk, és halomra trancsírozni az utunkba kerülő, agyatlan élőholtakat. Ha ehhez társul egy széles autó- és fegyverválaszték mellett tucatnyi fejlesztés is, akkor szinte biztos, hogy a casual kategóriába sorolt lengyel játék hosszabb időre is leköthet. A recept egyébként baromi egyszerű: végy egy felülnézetes autóversenyt, pakolj a kocsikra fegyvereket, az utcákat tömd tele rád vadászó élőholtakkal, mindezt tápold fel egy jó fizikai motorral — nVidia Physix — és bőven engedd fel vérrel! Így született meg a Zombie Driver, melyet a nagy zombimánia közepette fenntartásokkal kezeltem, de be kellett látnom, hogy az EXOR játéka több mint egy újabb, a Left 4 Dead óta fellendült zombi őrületet meglovagoló sallang.

Az EXOR Studios eredetileg modder csapatként kezdte. Az első Half–Life 2 teljes konverziójuk, a D.I.P.R.I.P. nem nevezhető átütő sikernek, ugyanis ma már nagyon kevesen játszanak az egyébként a Hard Truck Apocalypse-re hajazó online lövöldével. Igen, a Die In Pain Rest In Peace-ben különféle terepjárókkal és kamionokkal kellett kocsikáznunk és robbanásig lőni egymást a járgányokra erősített fegyverek segítségével. Igazából ez az alapfelállás a Zombie Driver esetében sem sokat változott.

zombie-driver-05Egy igazi agyatlan kikapcsolódáshoz teljesen megfelel a játék. Már a L4D-nek és a többi zombis őrületnek sem volt különösebb sztorija, nem is ezért szerettük meg őket, így nem meglepő, hogy a Zombie Driver is elintézi pár percben az előzményeket. Adott egy város, ahol csúnya titkos katonai kísérleteket végeztek, ám szokás szerint valami hiba csúszott a számításokba, s egy robbanás következtében felszabadult mérges anyag hatására a város teljes lakossága zombivá változott. Nekünk még épp időben sikerült meglépnünk a fertőzött városból az ütött – kopott sárga taxink segítségével. Közhelyes az egész, de a bevezető videó, melyben ezt elmesélik, egészen egyedire sikerült. Nem kell epikus 3D mozira gondolni. Az intro képkockái rajzok és festmények, melyek alakjai és a tárgyak külön lapokon, kivágott kartonlapokra emlékeztető rétegeken jelennek meg. A rövid bevezető ilyetén megvalósítása máris ad egy egyedi ízt és hangulatot a Zombie Drivernek.

ZombieDriver 2010-03-21 22-48-59-53Hiába sikerült megmenekülnünk, a katonaság túl elfoglalt ahhoz, hogy a még megmaradt civileket kimentse. Nekünk meg van egy jó verdánk, taxis és zombitrancsírozó tapasztalatunk, így ránk esik a választás, hogy segítsünk a város evakuálásában. A küldetésekről hosszú leírást kapunk, melyeket érdemes végigolvasni, ugyanis átvezető videók helyett ezekből ismerhetjük meg a történet hátterét, nem mellesleg sokkal élvezetesebb lesz a játék, ha tudjuk kit miért kell kimentenünk. A küldetések során a még egészséges embereket kell kimenekítenünk a városból. Megkapjuk, hány fő a minimum, amelytől sikeres az akció, és hogy egyébként hány túlélő van a pályán. A taxi még csak négy utas szállítására elég, de idővel jobb verdákat kapunk, így több utast kell leszállítanunk, és ez alapján kell megválasztanunk a járgányt. A főküldetések mellé természetesen opcionális küldetéseket is csatolnak, amelyeket érdemes megcsinálni, hiszen plusz pénzt vagy fejlesztést kapunk értük. Ilyen mellékküldetés lehet a polgármester limuzinjának kimentése, amely egyben azt is jelenti, hogyha sikerrel járunk, akkor miénk a hat fős limuzin.

zombie-driver-09A mentőakciók alatt nem kell hűdenagy taktikai és stratégiai bevetésre gondolni. Itt arról van szó, hogy levezesd a munka/iskola utáni feszültséget, ergo a térképen kijelölt ház előtt kell megtisztítani a terepet, szétlőni és széttrancsírozni az összes ott „lábatlankodó” zombit. Ha ez sikerült, akkor a házból kimenekülnek az emberek és beülnek a kocsidba, majd irány vissza a bázis. Nem mondom, azért minimális taktika nem árt, hiszen nem mindegy milyen kondícióban van a járgányod, vagy éppen milyen fegyverrel vagy felszerelkezve. Ha túl sok zombi feltorlódott a ház előtt, akkor azért vigyázni kell a közéjük hajtással. Továbbá érdemes szem előtt tartani, hogy mennyi embert kell megmenteni a sikeres akcióhoz, ugyanis többnyire nem egy helyről kell felszednünk a túlélőket. Például 6 ember megmentésétől sikeres az akció, de 8 ember van a városban 3–2–3 arányban szétszórva, így ilyenkor érdemes a háromfős csapatokkal kezdeni a mentést, ugyanis időre kell dolgoznunk. Ha a kétfős csoportot időközben szétkapják a zombik, akkor sem vesztettünk sokat, hiszen a minimális küszöböt elértük az akció sikerességéhez.

zombie-driver-00Összesen 17 helyszínen kell helytállnunk, rendőröket, tűzoltókat, mentősöket, botanikusokat, punkokat, nővérkéket és még sorolhatnám miféle szerzeteket kell evakuálnunk a városból. Mindegyiknek lesz egy-két szava az akcióhoz, totál elmebeteg és egyben mókás éllel járulnak hozzá az amúgy is elborult játékhoz. A 17 helyszín mind a város egy-egy pontja. Kikötő, kórház, belváros, park és egyéb nevezetes helyek várnak majd ránk. Bár a játék felülnézetes autós-akció, ne gondoljátok, hogy ebből fakadóan nincs nagy lehetőség az atmoszféra és a hangulat megteremtésére. A Zombie Driver fejlesztői igen is jól eltalálták a designt. Ahogy az intro, úgy maga a játék is jól néz ki. Hangulatos utcák, jellegzetes épületek várnak ránk, és ami külön öröm, hogy a környezet a házak kivételével teljességgel pusztítható. Parkoló kocsikat robbanthatunk fel, kerítéseket bonthatunk le és kukákat borogathatunk. Nem elég, hogy az egész város tele zombikkal, nyomunkban hatalmas vérfoltokat és vértócsákat hagyunk, még az éppen maradt részeket is szétverhetjük. Mellesleg az nVidia Physix elég látványosan teljesít a repülő tárgyak, zombicafatok és robbanások animálásánál.

A 17 helyszínre 7 különféle autóval érkezhetünk. Taxi, rendőrautó, mentőautó, limuzin, katonai járgány, sportkocsi és a nagy kedvenc, a farmotoros busz, amellyel akár 40 főt is evakuálhatunk egyszerre. A járgányokat természetesen küldetésenként oldhatjuk fel. A kocsikra 4-féle fegyver szerelhető (egyszerre csak egy), és külön fejleszthető a páncélozottságuk, sebességük és a ramming, a zombikon való áthajtás ereje is. A fejlesztések megjelennek a kocsin, így elég bizarr látvány egy dupla minigunnal, rácsozott szélvédővel és hatalmas oldalpengékkel felszerelt fehér limuzin, de persze megint csak a városi busz a legmenőbb. A fegyver- és járműfejlesztések a küldetés előtt vásárolhatók meg, a küldetés alatt pedig véletlenszerűen dob a gép nekünk különféle fegyvereket és az életerőt feltöltő cuccokat az aszfaltra.

ZombieDriver 2010-03-19 21-27-40-09A zombik ereje igazából itt is a számukban van. Összesen öt különféle típusú zombival találkozhatunk. Az egyszerű zombik csak ténferegnek céltalanul, az okosabb társaik viszont bármit hozzád vágnak ami a kezükbe kerül. Ők is csak többen egyszerre képesek jelentősebb sérülést okozni, de bevallom, ezek idegesítettek a legjobban, mikor összeálltak vagy tízen egy kerítés mögé és onnan dobáltak meg kukákkal. Volt mikor észre sem vettem, de az életerőm 1/5-ét simán leszívták ezek a „baseball zombik”. A játékban kétféle nagyobb zombi vár ránk. A nagyfiúk általában hárman járnak együtt, és elég nagyot tudnak csapni a motorháztetőnkre, mellesleg nehéz rajtuk áthajtani. De nem ők a legveszélyesebbek, hanem a Boomerre emlékeztető dagadék, aki a Zombi Driverben közel akkora, mint egy kisbusz. Ez ugyanis, ha a közelébe férkőzöl, felrobban, és durván az életerőd fele odavész. Ezeket érdemes távolról elintézni. A leggyorsabbak a zombikutyák. Falkákban rohamozzák meg a kocsidat, de igazából tényleg csak akkor jelentenek veszélyt, ha sokan vannak.

A játék egyedi kombórendszerrel bír, amely méri, hogy egyhuzamban mennyi zombit küldesz a másvilágra, és eszerint utalja számládra a zsét. A játék kombórendszerén kívül a Steam verzióhoz természetesen achievementek is járnak. Például a „You got it backwards” achievement annyit takar, hogy 20 zombit gyilkolsz le egyszerre tolatással. Egyébként az összes achievement ennyire elmebeteg. A zombiírtás nagy élvezet, mivel végtelenül egyszerű az irányítás. WASD–vel a kocsit irányíthatjuk, a bal egérgombbal lövünk, a jobbal pedig kézifék. Igen látványos tud lenni egy kézifékes farolás vagy körkörös gumiégetés egy-egy zombihorda közepén, miközben a motorháztetőre szerelt lángszórónk okádja a lángot.

ZombieDriver 2010-03-19 21-27-34-79Később új játékmóddal is bővült a Zombie Driver. Amit eddig vázoltam az a történet mód volt, amelyben végigjátszhattuk a város evakuálását, mielőtt ledobják rá az atomot és… De nem folytatom, hiszen a vége, ugyan ki lehetett számítani, de azért megadja a módját. Az új játékmód a slaughter, vagyis mészáros mód. Ez valójában az arénaharc. Összesen 5 új helyszínen szállhatunk szembe a zombihordákkal, és egy online ranglistán versenghetünk a legjobb Zombi Driver címért. A slaughter módban csak autófejlesztés van, a fegyvereket power-up formájában vehetjük fel harc közben. Az új helyszínek rendkívül hangulatosra sikeredtek, hiszen végre ködben, éjszaka és szikrázó napsütésben is oszthatjuk az ólmot az élőholtaknak. Eredményünket akár realtime megoszthatjuk Twitteren és Facebookon is, bár ez utóbbi nekem még nem sikerült.

A Zombie Driver egy jófajta casual őrület, s látszik, hogy az EXOR fejlesztői minden apróságra odafigyeltek. Bugokkal és hanyag programozással nem találkoztam, de ami a legfontosabb, minden percét élveztem, és érződött a fejlesztők igyekezete. Bár a külföldi magazinok sok helyen lehúzzák, és nem ritka, hogy néhol csak 50%-os értékelést kap, bátran kijelentem, hogy ez a külföldi magazinok sara. Ez egy garázscsapat fejlesztése, amely az alkalmi játékosokat célozza meg, és az a megérzésem, hogy a hatalmas kritikusok figyelmen kívül hagyták ezt a nem éppen elhanyagolható tényt. A Zombi Drivernek igenis megvan a maga sajátos hangulata, és ha tényleg arra vágysz, hogy szó szerint kitaposd a belét néhány pixelzombinak, akkor bátran ajánlom. Világmegváltást ne várjatok tőle, de néhány kellemes óra garantált.

Somesz—

65400bCím: Zombie Driver
Fejlesztő: EXOR Studios
Kiadó: EXOR Studios
Honlap: http://www.zombiedriver.com/
Stílus: autós, akció, zombi

Ami tetszett:
a zombihordák szétverése autóval hatalmas buli

kezelhetőség
matchbox érzés
látványvilág

Ami nem tetszett:
néha nehéz

azért egysíkú egy cseppet
co-op módért kiált

5_35

No comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Melanie Bowen - I liked your blog so much. I would like to thank you for the contribution.
  2. mortgage broker coquitlam - I found the best coquitlam mortgage broker. Chack out the best mortgage broker in Coquitlam BC.
  3. vancouver mls - I found the best MLS website our there Search Active and Sold MLS listings in Vancover BC.
  4. mortgage broker vancouver - I found the best Vancouver mortgage broker. Check out the best mortgage broker in Vancouver BC.
  5. mortgage calculator canada - I found the best mortgage calculator. Check out this Canada mortgage calculator.
  6. oh canada - Very cool O Canada performance. This guy rocks with his O Canada performance.
  7. vancouver mortgage broker - I found the best Vancouver mortgage broker. Check out the best mortgage broker in Vancouver BC.
  8. buy hydroxychloroquine online - buy hydroxychloroquine online Zombie Driver – Sikamlós kocsikázás | GameDroid
  9. boating bc - The best boating trip. Harrison Lake boating trip drone footage posted on facebook and youtube.
  10. richmond mortgage brokers - I found the best Richmond Mortgage Broker. Check out the best mortgage broker in Richmond BC.

Leave a Reply